Hvad er bytteøkonomi? – En kort introduktion

Bytteøkonomi betyder i ordets oprindelige forstand, at du bytter en varer uden at anvende penge som betalingsmiddel, en handel sker derfor kun mellem to personer, hvis de begge to har noget som den anden har brug for. I dag taler vi også om deleøkonomien, når vi deler noget af det vi ejer med andre private for et mindre beløb. Denne tendens er blevet stor globalt og specielt har anvendelsen af internettet sat gang i bytteøkonomien. Det stiller en platform til rådighed, hvor private har mulighed for at skabe fællesskaber online. Her kan private interagere med hinanden og være en del af delebilsordninger og boligbytteportaler eller dele tøj, kompetencer og meget andet.

Hvilke eksempler findes der på bytteøkonomi?

De to mest omtalte eksempler i deleøkonomien er Airbnb og Uber. Airbnb er en online markedsplads for udlejning af private boliger. Det vil sige, at du deler din bolig med andre for et mindre beløb som et alternativ til hotellet. Uber er en kørselstjeneste, som anvendes i stedet for de etablerede taxaselskaber, hvor private bliver sat i kontakt med chauffører i egen bil, og på den måde bliver det billigere end den almindelige taxaservice. Disse platforme muliggøre at private kan dele deres biler og ledige værelser med andre.

Hvad er fordelene ved bytteøkonomi?

Bytteøkonomien er en positiv tendens fordi ressourcer bliver anvendt på den bedst mulige måde, og det er derfor en grønnere form for økonomi. Produkternes levetid forlænges, ressourcer spares, og klimaet og vores planet skånes. Det er derfor rigtig godt for miljøet, at vi deler med hinanden og genbruger produkter. Forbrugerne er blevet bevidste omkring planetens besværede tilstand, de knappe ressourcer og det truede klima, og derfor er vi i gang med et opgør med brug og smid væk-kulturen, der førhen har været dominerende.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *