Hvordan kommer du i gang med din nye udtrækstørretumbler?

En udtrækstørretumbler byder på nogle fordele over for en kondenstørretumbler. Den er både billigere i anskaffelse og i drift. Den er også simplere, teknisk set, og du behøver aldrig tømme den for opsamlet vand.

Til gengæld skal der monteres udluftning. De fleste virksomheder der sælger tørretumblere vil også montere den, for en merpris. Ellers kan din lokale VVS mand gøre det.

Der er heller intet der hindrer dig i at gøre det selv, det er ikke raketvidenskab. Men afhængig af dine boligforhold kan der være forskel hvad du skal tage hensyn til.

Hvem skal installere din tørretumbler?

Hvis din tørretumbler er på 380V skal den tilsluttes af en autoriseret el-installatør. Det samme gælder for en 220V model, medmindre du kan tilslutte den med en stikprop. Husk, at der findes særlige regler for strømudtag i vådrum, som badeværelser. Du må ikke bare montere en vægdåse i et vådrum.

Udover el installation skal der også monteres et udtræk. Og det skal gøres rigtigt, ellers kan der blive ballade. Der er både regler for korrekt montage af udluftningen, men også farer herved. Når afstanden fra tørretumbleren til luftudtaget i væggen er kort, er det ret ligefrem. Men er det mere end 2-3 meter, er der mange hensyn du skal være obs. på.

Du kan både bruge udluftningsrør af metal eller fleks slanger. Normalt er de på 100mm diameter, men tjek lige med manualen. Der findes også andre størrelser.

Det skal du passe på når du gør det selv:

Har du allerede et udtag til tørretumbleren, er det jo bare at bruge den. Hvis ikke, skal du bryd igennem en ydervæg, eller taget. I nogle tilfælde kan du også bruge et vindue. I så fald skal ruden erstattes med en vandfast plade. Du må aldrig bruge en spånplade, heller ikke hvis den er lamineret. Den ville med tiden simpelthen gå i opløsning.

Du får her ikke en komplet montagevejledning. Det kan nemlig være meget forskelligt, alt efter de bygningsmæssige forhold. Både dine egne og evt. naboers. Der findes diverse regler for montage af våd udluftning. Nogle af disse regler står i tørretumbler manualen.

Her har du de vigtigste punkter du skal være opmærksom på, når du gør det selv:

  • Husk at finde ud af evt. regler ved byggeforhold. I nogle tilfælde er der også brug for en tilladelse.
  • Det er ekstrem vigtigt at du altid vælger den kortest mulige vej. Jo længere udtrækket for tørretumbleren er, jo flere problemer kan der opstå.
  • Hvis afstanden er længere end 2-3 meter, skal røret evt. isoleres, hvis der er fare for kondensering.
  • Husk at det er en ydervæg du skal lave hul i! Vær sikker på du ved hvilke materialer du har at gøre med. Beton og mursten stiller forskellige udfordringer. Husk også at du muligvis også skal igennem en eller anden slags isolering. Find ud af hvilken slags, inden du slår hul i væggen. Hvis der fx er løst isoleringsmateriale i hulrum, kan du komme ud for meget ubehagelige overraskelser.
  • Sørg for at have det rigtige værktøj! Et murbor i den rigtige størrelse er bedst. Hvis ikke, må du ty til ”mange små huller og en mejsel” metoden. Det er ok når du har med mursten at gøre, men i beton kan det være en ordentlig mundfuld.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *